• EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Møte med Wade Baker og hans kone

Jeg er pensjonist etter 33 år i politiet og har vært medlem i IPA i 31 år og har hatt nytte av mitt medlemskap på ferie og en gang i tjeneste i utlandet.  Via Arne Holand i Tromsø hadde jeg avtalt at jeg skulle ta meg av Wade Baker og hans kone som var med MS Rotterdam. Lørdag 19.september 2015 kl. 1150 møtte jeg på terminalkai i Alta hvor MS Rotterdam lå. For de som ikke kjenner til Wade så er han IPA`s sekretær for Norge, Sverige og Botswana. Han har formidlet henvendelser i forbindelse med at norske politiskolestudenter har vært utplassert i USA og for norske, svenske og Botswaniske politifolk som er på besøk i USA. Alle slike henvendelser fra norske medlemmer må gå via IPA Norge.
Kl. 1200 kom de med buss etter å ha vært en rundtur i Alta. De oppdaget meg med en gang da jeg hadde på meg en sort T-skjorte med IPA logo. Vi fant med en gang tonen og det var som om vi hadde kjent hverandre i flere år. Frank har vært deputy sheriff i California. Hans kone har vært fengselsdirektør for et ungdomsfengsel med 300 ansatte. De hadde ikke noen spesielle ønsker utenom at kona ville ha en T-skjorte eller noe liknende med reinsdyrmotiv. Uansett hvor vi var i Ata så klarte vi ikke å finn noe slikt. Vi «gutta» satt oss på en benk mens kona til Wade var på to kjøpesenter, Wade spurte om jeg hadde vært i USA og da fortalte jeg at jeg har vært på østkysten av USA fra nord til sør da jeg hadde seilt som sjømann i 10 år før jeg ble politimann. På spørsmål om hvor jeg likte meg best så svarte jeg at det var i New Orleans.
Før vi var på handelsrunde kjørte vi innom brannstasjonen som hadde åpen dag og de syntes at det var flott at det var så mange barn der. De hadde ikke trodd at Alta var en så stor plass (20000 innbyggere) og at det var så rent og ryddig overalt. De var også imponert over hvor hensynsfulle vi er i trafikken.
Mat må vi alle ha og jeg kjørte til min favorittplass, men dessverre serverte de ikke varm mat før litt senere på dagen. Det ble til at vi kjørte til et gatekjøkken hvor vi spiste en god lunch og jeg tok på meg spanderbuksa og betalte for hele kalaset. Etter mat kjørte vi til Alta museum hvor de hadde vært tidligere på dagen. Her fant kona til Wade en presang til et barnebarn. Nå hadde vi en avtale med Ivar Mannsverk på Alta lensmannskontor. Han hadde fri, men tok seg tid til en omvisning som varte i litt over en time. Det ble mye politiprat og Wade fortalte at hans første tjenestevåpen var en 357 Magnum. Nå brukte politiet i USA for det meste en type Clock 40 og M16 rifle. Han var veldig opptatt med hvordan vi løste det med lensmannskontor og «vanlig» politi og jeg prøvde å forklare så godt jeg kunne at vi har et politi og at dette fungerte helt utmerket. (kunne ikke fortelle om en episode for masse år siden da en lensmann var forbannet for at vi hadde kjørt inn i hans distrikt) I USA er det et utall av forskjellige etater med politimyndighet og på åsted hender det at det kan bli diskusjon om hvem som har juridisk ansvar for etterforsking. Wade spurte om hva jeg mener om Donald Trump og da var jeg helt ærlig og sa at for meg så virker han som en klovn. Han bare lo av dette.
Wade likte min Ford Mondeo 2014 og at jeg hadde montert dachbordkamera som var på hele tiden. Dette imponerte han. Jeg nevnte prisen på min bil og han sa at en slik bil ville kostet halvparten i USA. Vi snakket også om hva det kostet å gå til lege og å bli innlagt på sykehus, men det er to forskjellige verdener.
Som samler av politimerker fra hele verden og jeg har fire fulle korktavler så hadde jeg med to armmerker og det nye og gamle luemerket til høyluen. Wade beklaget at han ikke hadde tatt noe med, men det gjorde ingenting.
Kl. 1745 var vi tilbake på kaien da de hadde en avtale om bord i båten. Tiden gikk så altfor fort. De takket så mye for en fin dag.
Ole Solbakk.
(på bilde: Wade, politibetjent Ivar Mannsverk og meg)

DSC04091.JPGDSC04091.JPG~2,8 MBVis last ned

DSC04104.JPGDSC04104.JPG~382 kBVis last ned

Av: Steinar Heimlund
06.10.2015
Publisert i Region 7 nyheter

Copyright © 2012 · Utviklet av Adaptor Consulting ·

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close